Preskoči na vsebino
Tags

,

Srednjeveški nedrček

12 avgusta, 2012

Več kot tri stoletja so si ženske s korzetom prizadevale za postavo v obliki peščene ure. Da bi zmanjšale obseg pasu, so si zategovale steznike, pogosto pa so zaradi pomanjkanja zraka omedlele. Šele s pojavom nedrčka, ki je ženskam prinesel svobodo, so lahko ponovno zadihale s polnimi pljuči.

V 19. stoletju so modni oblikovalci ženskam ponudili oporo brez stiskanja in omejevanja in nastal je nedrček. Novi kos perila je podobo žensk, ki so do tedaj veljale za občutljiva in krhka bitja, temeljito spremenil. A ker se je množična izdelava nedrčkov pričela šele leta 1912 v Nemčiji, veljajo za relativno novo domislico. Med drugo svetovno vojno je pomanjkanje kovine obdobje steznikov za vselej zaključilo in v petdesetih letih so vse ženske zahodnega sveta nosile nedrčke.

Leta 2008 pa so arheologi med izkopavanjem v okolici gradu v Avstriji naleteli na laneno platno. Kmalu se je izkazalo, da gre za kose spodnjega perila, med katerimi je bil tudi s čipko okrašen nedrček. Košarice, naramnice in hrbtni trak so v marsičem spominjale na moderne nedrčke. Radio karbonska datacija  je na veliko presenečenje pokazala, da najdeni kosi perila izvirajo iz 15. stoletja, stoletje preden so ženske začele pasove zategovati s stezniki.

From → Hic salta

Oddaj komentar

Komentiraj