Preskoči na vsebino

So pametni telefoni nagnjeni k virusom?

12 marca, 2015

n-SIGNS-YOU-NEED-TO-UNPLUG-large570

Tesno jih prižemamo k sebi na ulicah, z njimi se igramo, ko čakamo, pametni telefoni naj bi nam olajšali življenje, zdaj pa, z vse pogostejšimi napadi z virusi, postajajo breme.

Zadnjih nekaj let so se spremenili v majhne računalnike. Zaradi tehnološkega napredka in nižjih cen procesorjev, v sebi zdaj zmorejo nositi malodane celotno naše življenje, od družinskih fotografij, do bančnega računa. A napredek ima svojo ceno. Pametni telefoni so nenehno povezani s spletom in se selijo z enega javnega omrežja na drugo, z vsem tem pa se skušajo hekerji okoristiti, še zlasti z našimi bančnimi podatki. Od preprostih virusov, do tistih, ki nam podatke zaklenejo in jih vrnejo šele po plačilu odkupnine, vsi iščejo luknje v naših pametnih telefonih.

Nekateri trdijo, da virusi pametnim telefonom sploh ne morejo do živega in da gre zgolj za tržno potezo prodajalcev varnostne opreme, ki bi radi svoj kos mobilne pogače, drugi pa opozarjajo, da pametni telefoni niso bili zasnovani z mislijo na varnost pred napadi. Kakorkoli že, majhne napravice so postale nepogrešljivi del našega vsakdana. To je pokazala tudi nedavna raziskava, v kateri so udeleženci, ko so imeli pri sebi pametne telefone, boljše reševali naloge, ko so jim telefone vzeli, so se pri nekaterih pojavile celo fiziološke spremembe, na primer povišan srčni utrip in zvišan krvni tlak ter tesnoba.

Ker pametni telefoni vse bolj postajajo podaljšek nas samih, mar del nas izgine, ko smo od njih ločeni?

From → Hic salta

Oddaj komentar

Komentiraj