Preskoči na vsebino
Tags

Mar vemo, kaj pojemo?

10 marca, 2015

lipsticks-nvey-eco

Predstavljajte si, da dnevno zaužijete več kot 500 različnih kemikalij. Prav toliko jih ženske, čeprav v majhnih količinah, dobijo v telo s kozmetičnimi izdelki. Le 26 sekund je potrebnih, da kemikalije s kože pridejo v krvotok in ker se kar dve tretjini kozmetičnih izdelkov absorbira v telo, mar resnično vemo, kaj pojemo?

Povprečna ženska uporabi dnevno 13 različnih kozmetičnih izdelkov. Proizvajalci nas prepričujejo, da so v njih vse sestavine varne. Kaj pa njihov skupni učinek? Brez resnih kliničnih testov, h kakršnim je zavezana farmacevtska industrija, ostaja vprašanje o varnosti kemične mešanice brez odgovora.

Obstajajo sicer omejitve. V Evropi recimo, je prepovedanih 1.373 kemikalij, ki se sicer uporabljajo v kozmetiki, medtem ko jih je v Ameriki zgolj osem. Nekatere so povezane z rakom, druge povzročajo hormonske težave, spet tretje dražijo kožo, vsem pa je skupno, da jih je težko izslediti. Kozmetična industrija mora sicer na izdelkih navesti sestavine, a kaj ko jih imata zgolj povprečna šminka ali maskara čez trideset, parfum pa sestavlja neverjetnih 250 kemičnih spojin. Le kdo ima voljo in dovolj časa, da bi jih prebral.

A vse sestavine vendarle niso nevarne in zmeraj več podjetij za svoje izdelke uporablja naravne snovi. Kljub temu je, da bi zmanjšale obremenitev s kemikalijami, najboljše omejiti uporabo ličil in popolnoma zavreči Umazanih dvanajst.

From → Hic salta

Oddaj komentar

Komentiraj